“Dumnezeii”, un film pentru toţi ateii

afisFestivalul Filmului European este în plină desfăşurare: o iniţiativă grozavă, unde cinefilii se vor simţi ca şi cum ar ploua cu bilete la film. Pentru că Festivalul Filmului European are intrare gratuită, filme care-ţi vor schimba măcar expresia de pe chip şi un program ce permite tuturor să ajungă cel puţin la o peliculă.

filmul-dumnezeii-la-festivalul-filmului-europeanDintre toate “florile” festivalului, eu am ajuns la “Dumnezeii”, o producţie poloneză,despre un subiect care astăzi şi-a pierdut din aura teribilistă, dar care a început ca un act de curaj al unui pionier lipsit de prejudecăţi: transplantul de inimă. Subiectul invită la vizionare, cu atât mai mult cu cât descrie o situaţie cu care sistemul medical românesc încă se mai confruntă: comfortul status quo-ului în medicină, lipsa de finanţare pentru idei revoluţionare, drama doctorilor ce-şi petrec viaţa în spitale, din lipsă de personal şi întoarcerea lor în ţară, deşi străinătatea le oferă mai multe oportunităţi.

Această temă delicată, care duce cu gândul fie la motocicliştii răpuşi pe şosea, fie la o persoană dragă ce-a primit vestea că pompa din corpul său a început să scârţâie, e tratată pe parcursul a două ore palpaitante, un adevărat exerciţiu cardio pentru spectator.

Nu-mi propun niciodată să fac rezumatul unui film, dar dacă până acum n-am lansat motive pentru care merită văzut, am să o fac acum:

  1. “Dumnezeii” este un film inspirat din povestea adevărată a primului cardiochirurg ce-a realizat un transplant de inimă de succes, în Polonia anilor ’80: doctoral Religa.
  2. Filmul e jucat “dumnezeieşte” şi brusc, uiţi că nu înţelegi o iotă şi ai impresia că poţi comunica cu personajele sau te trezeşti întrebându-te ce-ai face-n locul lor. Aşa că poloneza devine o limbă simpatică, lucru verificat!
  3. E un fel de “Grey’s Anatomy”, un film ce nu pierde din vedere nici drama personală a doctorului Religa şi obligaţia sorţii de a te pune să alegi între cele mai dragi aspect ale vieţii. Din fericire, în ciuda dramatismului şi înverşunării care caracterizează pelicula, există şi momente de respiro, în care spectatorul râde, la ironia replicilor şi la comicul de situaţie: pregătiţi-vă pentru scene medicale explicite, argumente pro şi contra transplant de inimă, porci, operaţii în aer liber şi diagnosticare făcută cu cap şi conştiinţă.

 

“Dumnezeii” se termină cu happy-end, totuşi. Un happy-end care a scris istorie şi datorită căruia, oameni lipsiţi de speranţă primesc o şansă la viaţă şi astăzi. Atenţie, la terminarea acestui film, n-ar strica o programare la cardiolog!

sursa foto: ffe.ro

Comments

comments

Leave a Reply