Sicario – varianta intunecata a lui Jose Armando din telenovelele mexicane

Asteptam filmul „Sicario” asa cum astepti sa te dai pe-un montagne rousse ce-ti taie rasuflarea. Cu teama si cu nerabdare. Si ma gandeam la toate telenovelele feerice la care cascam ochii cu mama, unde Mexicul parea un taram drept al celor mai frumosi si mai buni oameni din lume. Dar dupa vizionare, am ajuns la concluzia ca Sfantul Petru primeste mai mult de munca in coltul acela de lume decat primeste Fernando Colunga.

Un subiect exploatat, o poveste nemaiauzita

Povestile despre cartelurile de droguri de la poalele Americii s-au mai spus si se vor mai spune, atata timp cat mama drogatilor e mereu gravida. Dar modul cum este construit „Sicario” ( scenaristic, scenografic si muzical) ii ofera o aura cinefila la care eu cred ca se roaga-n taina statuetele de Oscar.

Filmul este prezentat din perspectiva lui Kate, agent FBI specializat in rapiri, care se ofera voluntar intr-o operatiune de prindere a liderului cartelului mexican. Aparitia subtila a lui Alejandro, consultant in Aparare, nu tradeaza ceea ce urmeaza. Pe parcursul filmului, ei vor face parte din aceeasi echipa, avand un scop comun, dar mijloace diferite. Ce-i drept, unul dintre celelalte personaje, Matt, spune ca „scopul scuza mijloacele”.

Povestea se dezvolta pe mai multe nivele – deruta lui Kate intr-o lume lipsita de reguli, indrajirea lui Matt de a-si duce la capat misiunea, fara sa tina cont de pretul ei, si nevoia lui Alejandro de a incheia simetric o poveste trista.afis

Mai putina actiune, mai multa psihologie

Cinemil spunea ca personajul lui Kate si interpretarea lui Emily Blunt au fost slabe. Mie mi s-au parut la fel de valoroase mesajului filmului precum atitudinea lui Alejandro si modul cum Benicio del Toro a reusit s-o redea. Pentru ca filmul nu abunda intr-o actiune ritmica si dinamica, ci se evidentiaza printr-o relatare pur psihologica.

Si asta e clar inca din primele scene, cand Kate participa la o operatiune in cadrul careia este descoperita o casa a mortii si-si pierd viata cativa colegi. Prabusirea ei emotionala porneste din acel moment.

Alejandro, personajul lui Benicio del Toro, chiar afirma la un moment dat: „Tu nu vei supravietui aici. Nu esti un lup…Iar asta e taramul lupilor”. S_D016_04133_R2

Din momentul in care sistemul ei intern emotional o directioneaza spre o misiune intr-o lume cu care nu rezoneaza, Kate isi incepe declinul. S_D018_05233Scenaristul Taylor Sheridan o portretizeaza ca fiind un personaj cu o busola morala impecabila, dupa cum afirma actrita. Acest lucru ii ofera doar doua optiuni: ori moare pe interior ori ramane fidela principiilor ei si moare ucisa intr-o lupta pierduta din start. Regizorul Villeneuve marturiseste: „Kate se dezintegreaza usor. Ea porneste intr-o calatorie extrem de profunda.” De altfel, prabusirea emotionala a personajului este sustinuta si din machiaj si costume, intrucat Kate apare imbracata in culori tot mai inchise, pe masura ce chipul ei devine vizibil slabit.

In schimb, personajul Alejandro, interpretat de laureatul la Oscar Benicio del Toro, este un om care vorbeste putin dar este foarte expresiv. Jocul actoricesc se face mai mult din gesturi.S_D046_12061

Aventuri de la filmare

  • Cu toate ca din 2012, nivelul de delicventa a mai scazut in Ciudad Juarez, acesta ramane insa un loc extrem de periculos, unde nu putini jurnalisti au murit, in cautarea informatiilor. Din acest motiv, producatorul Basil Iwanyk a ales o echipa locala care colaborase anterior cu CNN si si-a luat majoritatea detaliilor de la localnicii care au avut curajul sa marturiseasca ororile regiunii.
  • Echipa de filmare a filmului a calatorit in SUV-uri albe, pentru ca SUV-urile negre sunt destinate doar cartelurilor. Incalcarea acestei reguli te poate transforma intr-o tinta.
  • In cele 6 ore de drum prin oras, echipa de productie a coborat doar de 2 ori din masina; totusi, Ciudad Juarez apare-n film in peisajele filmate din aer. Restul scenelor au fost filmate in regiuni mai sigure, precum Texas, New Mexico sau El Paso.
  • Edward McDonnell din echipa de productie parafraza agentii federali care spuneau ca partea buna a Juarezului este ca nu toti oamenii mor, sunt copii care se joaca cu mingea pe strazi, insa o buna parte a populatiei da, moare. Iar acest lucru deja nu mai este aratat la stiri. In niciun loc din Juarez nu esti in siguranta.

S_D004_01082_R

Daca mai aveti curaj sa vedeti filmul…

 Azi, pe 18 septembrie, e premiera, asigurata de Freeman Entertainment. Iar despre film au mai scris si Malaezu, CineAmator si Palarisme.  Vizionare placuta!

 

 

 

Comments

comments

Leave a Reply