Viktoria şi dramele comunismului

5..550x275..oEu m-am născut în anul în care comunismul a căzut. Nu ştiu cum e să stai la coadă pentru carne, habar n-am cum ar fi dacă n-aş putea să plec în vacanţă în afara ţării şi în niciun caz, n-aş vrea să ştiu ce aş fi muncit în timpul comunismului, având în vedere că pe-atunci nu există industria publicităţii.

Cu toate acestea, filmele despre comunism mă pasionează. După „Sunt o babă comunistă” şi „Q.E.D”, săptămâna trecută am văzut „Viktoria”, peliculă bulgărească ce a încheiat Festivalul Filmului European, la cinema Elvira Popescu. Un film artistic, de compoziţie, cu replici puţine şi expresii sugestive.

„Viktoria” este aşa numitul „copilul deceniului”, născut, însă, fără buric. Răsfăţata de dictatorul bulgar şi ignorată de cartre mamă, fetiţa se dezvoltă într-un glob de cristal ai cărui pereţi se sparg în momentul în care cade comunismul. Cadourile nenumărate devin un tort pe care şi-l ornează singură, tatăl rămas ca sprijin se îndrăgosteşte de o altă femeie în timp ce mama îşi aducea deja amantul acasă iar bunica se reîntoarce în viaţa ei, după o lungă absenţă. Dramele se desfăşoară pe diferite paliere, de la luptă cu sine a Boryannei, o femeie posacă, intemniata într-un sistem care nu o defineşte, la soţul ei, un om cu idealuri familiste, care şi-a ales greşit pionii prin care să şi le concretizeze.

Viktoria este un copil adorat, răsfăţat, ignorat, neînţeles, superficial, capricios, evitat, îngrijit, neglijat şi neadaptat, în acelaşi timp. Universul ei se sprijină pe piloni instabili iar tema filmului, din punctul de vedere al unei bloggerite pasionate de comunicare, est change management.

Bineînţeles, în cele 2 ore şi jumătate, este loc şi de fantezie, astfel încât cele mai dramatice fobii ale personajelor sunt transpuse simbolic în scene închipuite: ploaia cu lapte, hainele însângerate. Ce-i drept, închipuirea ocupa un spaţiu mai vast decât ai spune la prima vizionare, căci lumile personajelor sunt construite, în mare, de închipuiri proiectate în viitor: dorinţa de a avea o familie echilibrată a tatălui, dorinţa de a trăi într-o lume liberă a Boryannei, impresia că va rămâne de-a pururea cel mai important reprezentant al noii generaţii a Viktoriei, ba chiar credinţa că sistemul va dăinui veşnic a dictatorului bulgar.

În film regăsiţi elemente comune cu comunismul românesc, ba chiar scene cu Ceauşescu, limba bulgară e o provocare iar durata filmului oferă ocazia să explorezi personajele complet. Vizionare plăcută!

 

Comments

comments

Leave a Reply