„Visul fluturelui”, la Festivalul Filmului European

afisPentru cei care au curajul să meargă la filme emoționante, fără să se ascundă sub scuza că-s „siropoase”, pentru cei care au văzut „Vălul pictat” ori „Dragoste în vremea holerei”, pentru cei care au trecut peste asocierea Turciei cu lucruri ieftine, „de bazar”…poftiți la film!

Aseară am văzut „Visul fluturelui” la Cinema Studio, în cadrul Festivalului Filmului European, și acesta mi-a lăsat un sentiment de neputință, amestecat cu o resemnare dulceagă. Viață e frumoasă, chiar și atunci când ești mai conștient ca alții că se poate termina în orice moment.

40..550x275..o

De altfel, pelicula, mai mult decât o poveste de dragoste între doi tineri ( ba 2 cupluri, mai precis), este o poveste de dragoste de viață. Competiția dintre doi poeți devine competiția dintre viață și moarte. Iar pariul cu sănătatea se transformă într-o negociere sângeroasă, în urma căreia resemnarea este unica alegere.

Mai concret, producția turcească prezintă doi tineri poeți, bolnavi de TBC, care cunosc o față bogată și fac un pariu asupra preferinței ei în ceea ce privește poeziile lor. Această scenă amuzantă, în care este prezentat pariul, este completată de o replică ce mie mi-a plăcut la nebunie: „Daca îi place poezia, este musai să-i placă și poetul?” Și mai bine de atâta, filmul este împânzit de replici amuzante, dar pline de tâlc, începând de la explicația pentru care unul dintre poeți o dojenește pe fată: „Daca te porți frumos, te uită repede.”

Știu că umorul englezesc e celebru, dar după filmul ăsta, încep să cred că și turcii au un umor aparte, un „fel frumos de a spune lucruri sinistre”, cum spunea unul dintre personaje, dându-i replică soțului, ce-i amintea că dacă nu ar fi fost amândoi bolnavi, nu ar fi fost lăsați să se căsătorească. N-aș putea încadra, totuși, filmul, ca fiind o comedie neagră, ci mai degrabă o dramă roz. Una la care s-ar putea să pleci cu o stare vulnerabilă și cu dorința de a profita mai mult de viața ta, așa cum e, atâta timp cât ești sănătos.

Aferim pentru filmul turcesc!

 

sursa foto: ffe.ro

Comments

comments

Leave a Reply